Ely's Recipe Book

Simple recipes by Ely & Friends

Saturday, July 16, 2005

Cekodok Pisang

I admire iJun's recipe Cekodok Pisang that I had to ask for his permission to copy this blog to mine.

Sedap betul rupa cekodok tuh, step by step lagi!

Thanks iJun! Ada resipi lagi boleh kita copy lagi ok! Gua caya sama luh!



Image hosted by Photobucket.com



Bahan-bahan yang diperlukan:
1) Pisang yang telah lama terbiar dan bau agak power
2) Tepung yang terperap dalam almari berbulan-bulan
3) Minyak goreng yang dikitar semula (recycle) tak lebih dari 3x
4) Gula ikut sedap hati

Perkakas untuk memasak:
1) Kuali atau periuk yang sedia ada
2) Sudu kayu atau penyedok yang telah dibasuh
3) Mangkuk atau bekas untuk menggaul bahan
4) Pinggan untuk menghidang
5) Dapur gas atau elektrik




Image hosted by Photobucket.com



Cara-cara mebuat:

Ok, mula2 kau ambik pisang tuh pastuh kau buang kulit dia. Tak payah basuh dulu, bukannya macam sayur. Kalau kau basuh pun tak salah aku rasa. Kat sini aku pakai mangkuk and 4 biji pisang, so kita tengok lah nanti berapa ketul cekodok boleh dapat ok?

Image hosted by Photobucket.com



Aku ambik sudu kayu pastuh penyek2kan pisang tuh. Pisang tuh pun dah lembik, so tak susah la sangat. Tak silap aku kalau kau nak penyek2kan pakai tangan pun ok. Tapi sebab aku nak ambik gambar aku kena pakai sudu lah. Anyway, pisang tuh patut sekarang dah cair gila and berair.

Sekarang kau kena tambah tepung sikit. Ko letak sikit2 aje dulu pastuh ko kacau lagi pisang cair tuh. Selagi masih cair, selagi tuh kau kena tambah tepung. Kat sini aku nak bagitau, kalau sikit sangat tepung, nanti bila kau goreng, dia melekat kat kuali and pecah2. Kalau kau letak banyak sangat tepung pulak, dia jadi keras gila and rasa pun hilang. So kau pandai2lah budget hehe.

Oh sebelum aku lupa, ko jangan pandai2 tambah telur pulak. Kau gila apa? Ini bukan jemput2 ikan bilis!!! Air pun jangan kau pandai2 nak tambah. Sebab tuh aku suruh kau letak tepung tuh slow2. Gula tak wajib, tapi kalau kau letak rasa dia lagi best. Lagi banyak lagi best tapi jangan la lebih2. Aku letak dalam 2 sudu besar camtuh.

Image hosted by Photobucket.com



Ok skarang time untuk kita masak. Aku pakai periuk kecik aje sebab kuali aku besar sangat. Aku bukannya nak buat bisnes jual cekodok pisang. Nak masak sikit aje pun. Lagi satu, kalau pakai periuk, jimat minyak skit hehe.

Kau tuang minyak sampai.. ada la tinggi dalam 2 inci kot. Lagi sikit lagi bagus tapi kalau terlebih pun takpe. Yang penting bila ko letak pisang cair dalam minyak, dia cover separuh height camtuh.

Kau pasang api medium power, pastuh tunggu dia panas. Patutnya dalam 3-4 minit tuh dah panas dah. Kalau tak panas lagi, ko tambah lagi power api kau tuh. Kau jangan masukkan jari kau dalam minyak tuh pulak! Nak mampus?? Anyway, kalau nak tau dah panas ke tak, ko letak sikit pisang cair kat dalam minyak tuh.. tengok dia berbuih ke tak. Kalau dia tenggelam aje, belum cukup panas la tuh.

Image hosted by Photobucket.com



Ok, sekarang ko pakai la sudu kayu tadi ke atau sudu biasa, pastuh ko masukkan pisang cair tuh dalam minyak panas tadi. Kau budget la saiz dalam besar lubang mulut kau. Kalau kecik sangat pun tak best. Kalau besar sangat pun lambat nak masak. So kau pandai2 lah budget. Oh kalau ko berani, kau masukkan pisang cair tadi pakai tangan ko. Itu baru anak jantan namanya! Tapi aku kena ambik gambar, so pakai sudu aje hehe.

Bila kau letak dalam minyak tuh, kau pandai2 lah susun. Jangan main tabur aje. Susun elok2 so boleh letak banyak. Periuk aku first round muat 5 ketul aje. Kira ok la tuh.

Image hosted by Photobucket.com



Dah masuk dalam minyak tuh, kau jangan pulak gi chat kat internet!! Jaga cekodok tuh!! Ko belek2 la every 2-3 minutes camtuh. Sampai kaler dia jadi gelap. Cekodok pisang memang kaler gelap, kalau tak gelap, minyak tak cukup panas kot, so api ko kena tambah power lagi sikit.

Time kau tengah masak tuh, make sure kau takde jacket or baju kerja dekat sebelah. Nanti bau dia melekat! Sia2 aje kau pergi ofis bau cekodok pisang nanti hehe.

Ok skarang kau kena sediakan tempat nak hidang cekodok tuh. Kau ambik pinggan mana2, pastu kau alas dengan kitchen towel or napkin. Paper lama pun boleh. Kalau takde takpe, nak kasi minyak tuh meresap aje biar dia tak berminyak sangat. Kau jangan pakai tissue pulak, habis dia melekat kat cekodok kau nanti!

Image hosted by Photobucket.com



Agak2 kau punya cekodok tuh kaler dah cun, kau angkat la pastuh letak kat pinggan yang ada alas tadi. Alang2 dia tgh cantik lepak atas pinggan tuh, kau goreng la yang lain.. sampai habis. Aku dapat 12 ketul cekodok pisang in the end.

Image hosted by Photobucket.com




Bila dah habis tuh.. tunggu apa lagi?

Image hosted by Photobucket.com





Sapu je lah!

15 Comments:

Blogger AuntyN said...

Congrats to iJun kerana telah menghasilkan suatu cerita terperincin untuk membuat cucur kodok (orang utara panngil tu). Memang elok dan sedap sekali nampaknya tu. :-)

11:35 PM  
Blogger Kak Teh said...

Ya Allah ijun - besark lengan!!! anyway congratulations - pandai adik kak teh sorang nih!

10:19 AM  
Blogger iJun said...

hehe.. tengok balik terasa lapar la pulak

p/s: cucur kodok?? onggg onggggg hehe

3:14 PM  
Blogger faux diamante said...

i panggil cok kodok...

haah iJun besar gerabak ketapi. kalau nank buat besar punya kena acu kan pada senduk masa goreng jadi bulat , lawa sikit...


kalau tak kena buat comel2 la...anak dara kalu buat besaq lagu tu...lambat le naik pelamin.ehehe

niways good job! for a guy..:p

8:32 PM  
Blogger iJun said...

apsal semuaorang kata besar? benda tuh kecik aje.. dalam gambar nampak besar kot sebab i zoom in hehe.. laparrrrrrrr

7:35 AM  
Blogger Ely said...

in singapore kita panggil jemput jemput pisang. the cekodok really looks great iJun. pandai bujang satu nih masak.

6:53 PM  
Blogger Miss Mumble said...

allo...
this is a cooool blog...hilarious!!!
cute...i loike....
and err, blur leh...who does this blog belong to actually..?;)

7:45 PM  
Blogger Ely said...

miss mumble, this blog belongs to me. kak teh and nazrah are the contributors (cos i might not have the time to update some recipes by myself) but everyone is welcome to try these recipes and contribute if you want to.

iJun, cekodok pisang recipe is so classic, step by step ala bujangan, hehehe.

4:29 PM  
Blogger niki said...

mmm sedapnye, i put my own recipe on my blog in english, tp i buat link kat this page to show pics! :)
tenkiu. rindu cokodok made in malaysia.

3:58 PM  
Blogger Achen said...

Tak jadi pon, aku buat leh tuka jadi arang....bagi kucing pon die lari.......Paper pon thank you for your recipe....lain kali kalau aku takde keje paper akan try lagi

9:16 AM  
Blogger adzhaghi said...

sedapnyerr cekodokkk..nyumm nyummm

9:25 AM  
Blogger Sarah said...

hahaha..not the most informative recipe, but definitely the best in terms of the way you presented! damn funny. :p

5:02 AM  
Blogger jesuis by mia moi said...

i cross by ur blog mase tgh cari recipe cokodok. comel nye posting! sungguh comel, byk..byk kan lagi hurreyy! :D

6:23 PM  
Blogger blurblurpiggy said...

sedap! i dah try! =)

4:23 PM  
Anonymous Jobless Girl said...

Cekodok Pisang + Tea tarik memang sesuai untuk tea time ni.

7:11 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home