Ely's Recipe Book

Simple recipes by Ely & Friends

Friday, July 01, 2005

Basic Sambal Tumis

Di atas permintaan iJun, I am presenting the recipe of Sambal Tumis. I know that some of memang dah tera masak this dish, but I would still like to share with those yang masih nak tau care memasak nya.

1 1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
15-20 batang lada kering, digunting dan direndam
sedikit belacan (jangan terlalu banyak, nanti pahit. dan kalau tiada belacan, ikan bilis pun OK)
seibu jari asam jawa atau 1 keping asam keping
garam dan gula
minyak secukupnya

Masukkan bawang besar, bawang putih, lada kering dan belacan ke dalam blender dan kisar hingga halus.
Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak, tunggu sehingga ia panas.
Masukkan bahan yang dikisar dan goreng sehingga garing (sampai minyak keluar dari bahan2).
Masukkan asam jawa/asam keping ketika ia sedang menggaring.
Bubuh sedikit garam dan gula dan kacau.

*Kalau nak masak sambal ikan bilis, masukkanikan bilis ke dalam campuran sambal tumis ketika ia sedang menggaring.
*Kalau nak masak udang yang besar dan BEST seperti udang galah, boleh juga masukkan santan ke dalam sambul tumis.

5 Comments:

Blogger Kak Teh said...

my version pulak, added to that, I will also put a bit of oyster sauce. and if i am using prawns or chicken, i will always fry them first.

11:50 PM  
Blogger MassyLassy said...

Ely! Love the picture! Satay! Sodapnyer!!! Will try definetely all the recipes!!!

7:10 AM  
Blogger AuntyN said...

I will put my version of the sambal tumis ikan bilis nanti tu OK. Very similar lah tu.

9:02 AM  
Blogger Ely said...

good idea kak teh. yeah fry the chicken before u put sambal tumis. so far tak pernah try sambal tumis ayam ...nak try ah next time.

3:18 PM  
Blogger iJun said...

Tapi dah buat camtuh but still takde "kick". How how???

7:44 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home